Tereny pod uprawę ekologiczną zajmują już 4,6% całkowitej powierzchni użytków rolnych w Polsce – wynika z danych Eurostat za 2012 rok. To wciąż mniej niż w Unii Europejskiej, gdzie procent ten wynosi 5,7, a uzyskany przez Polskę wynik plasuje ją dopiero na 15. miejscu. Jednak od 2005 roku udział eko gruntów w naszym kraju zwiększył się o 360%, co oznacza największą dynamikę wzrostu wśród państw członkowskich. Według GIJHARS w Polsce na koniec grudnia 2012 roku było 25,9 tys. gospodarstw ekologicznych, czyli o blisko 11% więcej niż w 2011. Wiele z nich swoje zdrowe wyroby zaprezentuje podczas organizowanych w Warszawie w dniach 4-6 kwietnia III Targów Regionalia, które w tym roku szczególnie silnie nastawione są na ekologię.

Najwyższy odsetek gruntów ekologicznych w stosunku do ogółu terenów przeznaczonych pod uprawę notuje w UE Austria (18,6%), dalej Szwecja (15,8%), a za nimi trzy kraje Europy Środkowo-Wschodniej: Estonia (14,9%), Czechy (13,1%) i Łotwa (10,6%). Na końcu stawki pod tym względem znajdują się Irlandia (1,1%), Bułgaria (0,8%) i Malta (0,3%).

- Tereny pod eko uprawy z roku na rok zajmują coraz większą powierzchnię użytków rolnych w naszym kraju. Wprawdzie na tle całej Unii nie plasujemy się jeszcze na wysokiej pozycji, jednak warte podkreślenia jest to, że na przestrzeni ostatnich lat zanotowaliśmy najbardziej dynamiczny wzrost wśród państw członkowskich. Co więcej, na przykładzie sąsiadujących z nami Czech, które znajdują się w górnej stawce pod względem udziału eko gruntów w całej powierzchni terenów przeznaczonych pod uprawę, widać, ile jeszcze mamy do zrobienia w tym zakresie. Tym bardziej, że użytki rolne w Polsce według danych GUS za rok 2012 stanowiły ponad 48% powierzchni naszego kraju ­– zauważa Bartosz Sosnowski, prezes firmy MT Polska, organizującej Targi Produktów Ekologicznych i Tradycyjnych Regionalia.

- Spory potencjał rozwoju dla Polski stwarza też fakt, że w trosce o ekologię i swoje zdrowie, coraz częściej stawiamy na nieprzetworzoną żywność. W ślad za zwiększonym zapotrzebowaniem na tego typu artykuły, rośnie też liczba eko producentów w naszym kraju. Właśnie to, co wytwarzają w swoich gospodarstwach na terenie całej Polski będziemy pokazywać w jednym miejscu w Warszawie podczas Regionaliów – dodaje Bartosz Sosnowski.

Eko gospodarstwa w stolicy

Targi Regionalia organizowane są w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. To największa tego typu inicjatywa w stolicy, która gromadzi najwięcej lokalnych producentów i gospodarstw ekologicznych. Zwiedzający będą mogli zapoznać się tu z szeroką ofertą ekologicznych wyrobów z różnych stron Polski i świata. Wystawcy kusić będą zdrową i tradycyjną żywnością, w tym aromatycznymi mięsami i serami, świeżymi wypiekami, miodami, konfiturami, a także regionalnymi piwami czy innymi trunkami. Obok organicznego jedzenia nie zabraknie różnego rodzaju ekologicznych wyrobów rzemieślniczych, unikatowej biżuterii, kosmetyków naturalnych czy mody inspirowanej folklorem. Dla uczestników przygotowane zostaną też rozmaite atrakcje - degustacje smakowitych specjałów, pokazy gotowania i konkursy.

Ponadto, razem z Targami Regionalia organizowane są Targi Agroturystyka, które pozwolą odkryć uroki przyrodnicze polskiej wsi. Podczas imprezy zaprezentują się gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne oraz kwatery prywatne i pokoje gościnne, które będą promować regionalne atrakcje i zachęcać do wypoczynku na łonie natury z dala od miejskiego zgiełku. Co więcej, równolegle odbędą się też turystyczne Targi Lato z ofertą podróży na sezon wiosenno-letni.

Patronat honorowy nad tegoroczną edycją Targów Regionalia objęli: Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.targiregionalia.pl.