Konkurs i degustacja dań barbecue odbędą się w ramach pokazów i warsztatów „Rok Polski w BBQ” organizowanych podczas XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. Najlepsze zespoły z całej Polski będą demonstrować swój kunszt kulinarny i umiejętności w zakresie przyrządzania dań barbecue. Oceny potraw na bazie degustacji dokona publiczność, która wyłoni również zwycięski zespół. Organizatorem „Roku Polski w BBQ” jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni we współpracy ze spółką MT Targi. Największe wydarzenie branży HoReCa w Polsce, targi EuroGastro 2011, odbędą się w dniach 23-25 marca w centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

- Już od wielu lat ściśle współpracujemy z organizatorem targów EuroGastro, bo jest to wydarzenie, które w jednym miejscu skupia najważniejszych dla nas odbiorców działających w branży HoReCa. Za każdym razem też aktywnie uczestniczymy w imprezie przygotowując dla uczestników wiele atrakcji także w postaci pokazów i degustacji. Podczas tegorocznej edycji EuroGastro miłośnicy przyjęć na świeżym powietrzu będą odkrywać tajniki BBQ podglądając pracę najlepszych mistrzów kulinarnych. Co ważne, będą mieć również możliwość, by spróbować tych aromatycznych potraw - zachęca Grzegorz Kazubski, prezes Polskiego Stowarzyszenia BBQ oraz wiceprezes Światowego Stowarzyszenia WBQA World Barbecue Association.

Aromat smakowitych dań Barbecue

W konkursie zmierzy się maksymalnie sześć zespołów z całej Polski, które rywalizować będą o uznanie publiczności. Zawodnicy przygotowując się do majowych międzynarodowych mistrzostw w Niemczech - World Barbecue Championship in Gronau 20-23 May 2011 i jesiennych mistrzostw w USA - Jack Daniel's World Championship Invitational BBQ In Lynchburg TN 2011 odkryją rąbek tajemnicy i zademonstrują jak przyrządzać smakowite potrawy Barbecue. Pokażą krok po kroku, jak przygotowywać, piec i podawać różnorodne soczyste dania mięsne m.in. z kurczaka, karkówki czy żeberek, które dzięki opalaniu specjalnym rodzajem drewna nabierają charakterystycznego posmaku. Zwiedzający będą mogli sami ocenić jak daleko jest zwykłemu grillowaniu do prawdziwej sztuki barbecue i dzięki degustacji sami wybiorą zwycięzców konkursu.

Wiele atrakcji dla branży

Na zwiedzających EuroGastro 2011 czekają  liczne konkursy i pokazy kulinarne. Przez trzy dni targów odbywać się będą rozgrywki w ramach jubileuszowej, dziesiątej  edycji Mistrzostw Polski Baristów,  V Polskich Mistrzostw Latte Art czy III Polskich Mistrzostw Coffee in Good Spirits. Ponadto, na pierwszy dzień targów zaplanowano VI Festiwal Kuchni Greckiej, w ramach którego odbędzie się konkurs kulinarny i III Polski Festiwal Carvingu. W programie znajduje się również seminarium poświęcone zasadom prawidłowego żywienia oraz spotkanie „Dobry barista – sposób na zwiększenie zysków Twojej kawiarni”. Drugiego dnia do walki o miano „Kulinarny Talent 2011” w autorskim konkursie Roberta Sowy staną adepci sztuki kulinarnej. Natomiast ostatniego dnia , oprócz pokazów i warsztatów w ramach „Roku Polski w BBQ”, z okazji pierwszego oficjalnego dnia kelnera w Polsce odbędą się Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter 2011.

Jak wziąć udział w Targach EuroGastro?

By wziąć udział w EuroGastro należy zapisać się na targi za pośrednictwem rejestracji na www.eurogastro.com.pl/rejestracja lub na miejscu w godzinach otwarcia imprezy. Rejestrując się on-line, zwiedzający będą mogli zakupić bilet uprawniający do wstępu na targi z 50% rabatem. 

Honorowy patronat nad jubileuszową XV edycją EuroGastro objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak. Więcej informacji na www.eurogastro.com.pl